Ordlista

Autogiro

Om du betalar tillbaka på ditt privatlån via autogiro dras det pengar varje månad direkt från ditt konto. Fördelen med det är dels att du inte glömmer att betala din räkning, dels att du slipper aviavgifter.

Blancolån

Samma sak som ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet som är riktat mot privatpersoner och som ska användas för konsumtion.

Borgensman

En person som går i god för en annan person som lånar pengar och som är betalningsskyldig om den som lånat pengar inte kan betala tillbaka på sitt lån.

Internetlån

Ett lån som du ansöker om på nätet och som därför handläggs snabbare än om du hade besökt en bank.

Kreditupplysning

Alla långivare tar alltid en kreditupplysning innan de beviljar ett privatlån. Anledningen till det är att de vill se hur din betalningsförmåga ser ut så att de kan vara säkra på att du kan betala tillbaka på lånet. En kreditupplysning brukar innehålla information om din senast deklarerade inkomst, civilstatus, skulder inklusive kronofogdeskulder, om du har betalningsanmärkningar och mycket annat.

Lån med säkerhet

Ett lån då banken kräver en slags pant för ditt lån, normalt är panten det du köper för lånet. Om du till exempel köper en villa för lånet är villan bankens säkerhet. Bostadslån och billån är två typiska lån som kräver en säkerhet, men observera att det även finns billån utan säkerhet.

Privatlån

Lån utan säkerhet som vänder sig till privatpersoner och som används för konsumtion. Ett privatlån är egentligen samma sak som ett blancolån, men långivarna fördrar att använda benämningen privatlån för att understryka att lånet vänder sig till privatpersoner.

Smslån

Ett smslån är ett litet privatlån som har en blixtsnabb handläggningstid, låga lånekrav och som ska betalas tillbaka inom 7 – 90 dagar.

UC

UC står för Upplysningscentralen som är ett statligt kreditupplysningsföretag. Termen UC brukar även användas som synonym för kreditupplysning.