Innan du lånar pengar

Innan du lånar pengar bör du vara helt säker på att din ekonomi tillåter det, men glöm inte att din ekonomiska situation kan förändras innan lånet är avbetalat och klart och att det finns flera andra saker du bör tänka på innan du lånar pengar.

Tänk på det här innan du tar ett privatlån

  • Har du verkligen råd? Du bör alltid göra en realistisk kalkyl där du tar med alla inkomster och utgifter och sedan kollar hur mycket du brukar leva på efter att räkningarna är betalda. Om du ser att dina marginaler är små kanske du inte ska ta ett lån för då kan minsta extrautgift eller minskning av inkomst göra det svårt för dig att betala tillbaka på lånet.
  • Hur stabil inkomst har du? Även om du bara vill lägga upp ditt privatlån på 1 – 2 år är det viktigt att du har en relativt stabil inkomst under denna tid. Det är till exempel inte så bra att arbeta på timme eftersom det då kan vara svårt att veta hur man tjänar från månad till månad.
  • Sitter du säkert? Om du ska lägga upp ett privatlån på kanske 2– 12 år kan det vara bra att ha en fast anställning på en arbetsplats där risken för uppsägning är liten. För säkerhetsskull kan det vara bra att ha en inkomstförsäkring som ger dig en bättre arbetslöshetsersättning om du skulle förlora ditt jobb. Det är inte heller speciellt bra att mörka en kommande uppsägning för långivaren för då ställer du bara till det för dig själv.
  • Låna inte mer än nödvändigt. Det kan vara frestande att låna mer än vad man egentligen behöver när man tar ett privatlån eftersom du sällan behöver redogöra för vad du ska köpa för lånet. Gör inte det om du inte har goda marginaler.