Kreditbedömning

Innan banken eventuellt beviljar ett privatlån gör de alltid en kreditbedömning. De betyder att banken undersöker om du har råd att betala av på ditt lån efter att du har fått det, men det är inte bara nuet de tittar på för även din ekonomiska historia kan påverka kreditbedömningen. Om du t ex har betalningsanmärkningar visar det att du under de senaste tre åren har haft ekonomiska problem eller struntat i att betala tillbaka en skuld efter att den hamnat hos kronofogden. Det är mycket svårt att få ett privatlån om du har betalningsanmärkningar men hos exempelvis Freedom Finance har du möjlighet att få det ändå.

Kreditupplysningen avgör

Det absolut viktigaste underlaget för en kreditbedömning är kreditupplysningen. Denna hämtar de flesta banker från UC (Upplysningscentralen) och därför ska privatlån24.com fokusera på vad just deras kreditupplysning innehåller för information.

Det här innehåller UC:s kreditupplysning

  • Uppgifter om inkomst och anställningsförhållanden. Här kan man ofta se hur mycket du tjänar och om du har en fast anställning.
  • Information om eventuella lån och andra krediter.
  • Fastighetsinnehav.
  • Händelser. Information om eventuella betalningsanmärkningar och/eller skulder hos kronofogden, utlandsflytt, äktenskapsförord, skuldsanering, förlorad legitimation och om man står under förvaltarskap.
  • Analys med OBS-texter uppmärksammar betalningsanmärkningar med eventuell analys, informerar om ifall du haft stora inkomstskillnader under de senaste åren och om ditt civilstånd nyligen har förändrats.
  • Förfrågningar. UC:s kreditupplysning innehåller alla förfrågningar som har gjorts hos dem sedan några år tillbaka. Om du har ansökt om så kallade smslån hos långivare som tar en UC syns det också och det är inte bra. Det är därför många som ansöker om sådana lån väljer en långivare som tar en kreditupplysning hos ett annat kreditupplysningsföretag.
  • Adress till alla personer som är folkbokförda i Sverige och som är minst 16 år gamla finns också med. Det här gör att banken kan se att adressen på ansökan verkligen stämmer överens med folkbokföringsadressen.
  • Info om du driver en rörelse som du har ekonomiskt ansvar för.