Kreditkort

Det finns de som väljer att skaffa ett kreditkort istället för att ta ett privatlån när de behöver låna pengar. På sätt och vis är en kredit också ett slags privatlån, men det finns flera saker som skiljer ett kreditkort från ett privatlån och dessa skillnader ska vi på privatlån24.com titta på nu.

Skillnaden mellan kreditkort och privatlån

  • Belopp. Du kan sällan få en lika stor kredit som du kan få när du tar ett privatlån. Förvisso finns det kreditkort som har extremt stora krediter (exempelvis olika platinumkort) men för att få en riktigt stor kredit måste du ha en riktigt hög årsinkomst.
  • Avbetalningstid. När du tar ett privatlån bestäms avbetalningstiden innan du får ditt lån, så funkar inte riktigt ett kreditkort. När du använder din kredit ska du betala tillbaka det belopp du använt inom en månad eller två för att slippa ränta, men normalt behöver du bara betala tillbaka en liten del av det du har lånat och betalar sedan ränta på resten. I praktiken kan du betala tillbaka på din kredit i evigheter, vilket vi på privatlån.com inte rekommenderar för då blir det mycket dyrt för dig.

Fördelar med kreditkort

  • Låna om och om igen. Om du till exempel har en kreditgräns på 20 000 kr och utnyttjar hela krediten får du inte låna mer, men om du betalar tillbaka 10 000 kr får du låna upp till 10 000 kr igen precis när du vill.
  • Räntefria krediter i 1 – 2 månader. Om man utnyttjar sin kredit och betalar tillbaka inom 1 – 2 månader brukar man inte få betala någon ränta.
  • Flexibilitet. Om du till exempel ska åka utomlands men är osäker på om din reskassa kommer att räcka kan det vara bättre att skaffa ett kreditkort istället för ett privatlån, för om det visar sig att du inte behöver utnyttja din kredit behöver du inte betala något för någon ränta.
  • Reseförsäkring. De flesta kreditkort brukar ha en reseförsäkring som ger ett skydd för flygbolagskonkurser, förlorat bagage och så vidare.

Nackdelar med kreditkort

  • Risk för skuldfälla. Om du utnyttjar hela krediten och får svårt att betala tillbaka på den finns det risk för att du kommer att dras med din skuld i åratal vilket kan bli mycket kostsamt. När du tar ett privatlån vet du exakt hur länge du kommer att betala tillbaka på ditt lån.
  •  Mycket högre ränta. Ett privatlån har en mycket lägre ränta än ett kreditkort, så om du vill betala tillbaka på det du har lånat i ett eller flera år är det mycket billigare att ta ett privatlån.

Tips på kreditkort

Om du vill skaffa ett kreditkort som inte har något valutapåslag och inga uttagsavgifter kan du alltid vända dig till ICA-banken som förmodligen har marknadens mest förmånliga kreditkort.