Betala lån med autogiro

Du har säkert hört talas om autogiro någon gång. Detta är en riktigt hjälpsam tjänst som kan spara dig både energi och pengar. Autogiro, som erbjuds av Bankgirot, är en funktion som automatiskt drar pengar ifrån ditt bankkonto varje månad. Du behöver med andra ord inte göra något annat än att se till att det finns pengar på kontot den dag som betalningen genomförs.

När kan man använda autogiro?

Autogiro kan användas vid alla typer av räkningar som har samma månadskostnad under en längre period, som till exempel ett gymkort, tidningsprenumerationer eller regelbundna välgörenhetsdonationer. Den största fördelen med detta smidiga verktyg är att du inte behöver oroa dig för att glömma bort betalningar och hålla koll på förfallodatum, utan autogirot sköter allt på egen hand.

Är det då möjligt att betala av sina lån med hjälp av autogiro? Det ska vi titta lite närmare på nedan.

Betala lån med autogiro – fullt möjligt

Självklart går det att betala av sina lån med hjälp av autogiro. Det finns faktiskt en hel del långivare som erbjuder den möjligheten eftersom de använder sig av Bankgiro. Dock är detta betalningsverktyg endast möjligt vid vissa typer av lån som har en längre löptid, som till exempel ett större smslån eller ett privatlån.

Anledningen till att det inte är möjligt att använda sig utav autogiro när det gäller till exempel ett mindre smslån är eftersom lånet oftast betalas tillbaka i en klumpsumma efter en månads tid. Då gäller det en endaste återbetalning och det kan ju faktiskt inte vara särskilt svårt att komma ihåg. Autogiro är trots allt anpassat för att underlätta regelbundna betalningar som kan vara svåra att komma ihåg och därigenom minska risken för skuldsättning. Dessutom tar själva processen för att bli godkänd för autogiro minst en arbetsdag, så är det ett smslån med direktutbetalning man är intresserad av så är autogiro heller inte ett alternativ.

Fördelar med autogiro

Som du säkert redan kan föreställa dig finns det en hel del fördelar när det gäller att betala via autogiro, både för dig som kund och för det företag du till exempel lånat pengar av. Här följer några exempel på autogirots fördelar:

  • Du slipper hålla reda på pappersräkningar (och slipper deras aviavgift) som är så enkla att slarva bort.
  • Du behöver inte längre oroa dig över försenade betalningar samt påminnelse- och straffavgifter eftersom alla betalningar kommer ske i tid. Med andra ord sparar du även pengar.
  • Du minskar risken för att dra på dig betalningsanmärkningar eftersom dina betalningar aldrig behöver bli försenade eller bortglömda.
  • Du slipper lägga tid och energi på manuella betalningar med hjälp av internetbanker och bankdosor.
  • Företaget som mottar dina betalningar slipper allt pappersarbete vilket underlättar deras administration.

Täckning på kontot

Det mesta sköter sig självt när du använder sig av autogiro men det finns en sak du behöver hålla ett öga på och det är att det finns täckning på kontot den dag som betalningen ska genomföras. Annars finns det risk för att betalningen inte genomförs vilket kan ställa till det en del.

Ibland kan det hända att banken tillåter att summan dras oavsett om det finns pengar på kontot eller inte, men då hamnar ditt kontobelopp på minus vilket innebär att du kan behöva betala ränta och andra avgifter. Vanligast är det att betalningsmottagaren försöker att dra summan ytterligare några gånger under de tre kommande dagarna efter att räkningens förfalldatum passerat. Kolla med din bank om vad som gäller för att vara på den säkra sidan och försök att hålla ett extra öga på ditt konto vid räkningens förfallodatum. Varför inte sätta ett återkommande alarm på din telefon som påminner dig om detta?