Lån med säkerhet

Ett banklån som kräver en säkerhet räknas förvisso inte som ett privatlån men eftersom det också vänder sig till privatpersoner tycker vi att det kan vara på sin plats att titta närmare på detta lån. Flera av de banker du hittar på privatlån24.com har nämligen sådana lån.

Så fixar du din säkerhet

Kort och gott kan man säga att ett lån med säkerhet har samma krav som ett privatlån, men du måste normalt ha en högre inkomst om du tar ett större lån och du måste ha en säkerhet. Så här kan du ordna med en säkerhet:

  • Det vanligaste är att det man köper för lånet är bankens säkerhet. Om du till exempel tar ett bolån är den nya bostaden bankens säkerhet och om du köper en ny bil använder du den som säkerhet.
  • Om du redan äger en bostad kan du använda den som säkerhet, men om den redan är belånad måste du lösa det gamla lånet för att kunna använda din bostad som säkerhet. I vanliga fall innebär det att man lägger över sitt bolån till den bank man vill ta ett lån med säkerhet hos.

Vanliga lån som kräver en säkerhet

  • Bolån. Eftersom ett bolån är ett stort lån vill banken ha bostaden som säkerhet. Om du inte betalar tillbaka på ditt lån kan de tvinga dig att sälja den så att de får tillbaka sina pengar. Du får högst låna till 85 % av bostadens värde, så handpenningen får du täcka med ett privatlån om du inte har några sparpengar.
  • Billån. Om du köper en bil av en auktoriserad bilhandlare kan du ta ett billån och använda bilen som säkerhet. Du får emellertid bara låna till 80 % av bilens värde, resten får du täcka med egna pengar eller ett privatlån.