Undvik skuldsättning

Att hamna i skuld är något som inte är särskilt ovanligt idag med tanke på hur enkelt det numera är att få ett lån. Skuldsättning är knappast något som man strävar efter, men ibland hamnar man i oväntade situationer som kan bidra till att man hamnar i skuld. I värsta fall kan du hamna hos kronofogden med både en anmärkning och en skuldsanering som följd.

Man bör med andra ord göra allt för att undvika skuldsättning. Nedan har vi sammanställt tio hjälpsamma tips till dig som vill hålla din ekonomi på det torra, även om det skulle krisa.

10 tips för att undvika skuldsättning

  1. Först och främst bör du försäkra dig om att du har råd att betala tillbaka det lån du planerat att ta. Detta gör du enklast genom att planera en budget över dina inkomster och utgifter för att sedan komma fram till din disponibla inkomst, det vill säga den summa du har att röra dig med varje månad efter att dina fast utgifter är betalda. Har du råd att betala ett lån med denna summa? Vad händer om en oväntad utgift dyker upp?
  2. Se över dina mobilräkningar. Om du har ett mobilabonnemang är det inte ovanligt att kostnaderna kan skena iväg varje månad, till exempel då du köper extra surf eller ringer för mycket. Kanske kan du byta till ett abonnemang eller ett kontantkort med fasta avgifter? På så sätt får du bättre kontroll på dina mobilkostnader och det blir dessutom enklare att planera en budget.
  3. Gå med i A-kassan om du inte redan gjort det. Annars kan det gå riktigt illa om du ofrivilligt skulle bli av med ditt jobb och har ett dyrt lån att betala varje månad.
  4. Har du en hög inkomst och en lite dyrare livsstil? Då kan det vara en god ide att teckna en inkomstförsäkring. På så sätt får du ersättning upp till en viss procent av din tidigare inkomst om du skulle bli ofrivilligt arbetslös.
  5. Om du sedan tidigare har flera lån och krediter utspridda hos olika kreditbolag kan det vara smart att samla dessa lån hos en och samma bank. På så sätt sänker du dina räntekostnader och dessutom är det ju mycket enklare att hålla reda på ett stort lån istället för fem mindre.
  6. Börjar du märka att det blir allt kämpigare att betala räkningar kan du ta hjälp av din kommuns budget- och skuldrådgivare. Här kan du få nyttiga råd och vägledning i dina ekonomiska svårigheter. Befinner du dig redan i djupa skulder kan vägledaren guida dig i hur en skuldsanering går till.
  7. Sparande är en viktig del av din ekonomi, inte minst när det gäller buffertsparande. Se till att försöka spara ihop till en rimlig buffert, det vill säga en summa pengar som endast används till plötsliga utgifter, om du har möjlighet. Det behöver inte röra sig om mer än några hundralappar varje månad för att på lång sikt få ihop till en buffert som kan hjälpa dig i kniviga ekonomiska situationer.
  8. Betala aldrig av skulder med nya lån! Denna tillfälliga lösning kommer endast leda till att dina skulder växer och till att din pengastress ökar.
  9. Se till att betala dina fasta avgifter så fort du får lön. På så sätt är det enklare att se hur mycket du har att göra av med varje månad. Dessutom slipper du betala onödiga påminnelseavgifter. Skulle du ha svårt att komma ihåg detta kan autogiro vara en smart lösning. Då dras nämligen summan automatiskt ifrån ditt konto vid räkningens förfallodatum.
  10. Se över dina fasta utgifter. Kan du få ett billigare elavtal någon annanstans? Kanske kan du avsluta onödiga tjänster som hemtelefon eller tidningsprenumerationer? Finns det ett billigare bredbandsalternativ? Lägg de pengar du kan spara här i din buffert istället.