Låna som student

Självklart har även du som är student möjlighet att få lån utöver studielånet. Det kanske inte rör sig om några särskilt stora summor du får låna men det kan ändå vara tacksamt i vissa situationer, om du till exempel behöver ersätta din dator eller något annat som sätter lite extra guldkant på vardagen.

Nedan ska vi titta lite närmare på vilka alternativ du som student har när det kommer till lån.

Studentlån

Ett studentlån kan ibland förväxlas med ett studielån men det är två helt skilda lån. Studielån får du ifrån Centrala Studiestödsnämnden och ett studentlån får du direkt ifrån banken. För att ha möjlighet att få ett studentlån måste studenten i de allra flesta fall ha en extra inkomst vid sidan av sina studier, alltså ett extrajobb. Detta innebär alltså att det inte räcker att studentens inkomst endast består av studiemedel.

Självklart finns några få undantag. SEB:s studentlån kan man faktiskt få trots att man endast lever på studiemedel. Detta lån ser ut såhär:

  • Du måste först och främst vara minst 18 år för att kunna ta detta lån och du får inte heller ha några betalningsanmärkningar. Dessutom måste du genomgå en kreditprövning.
  • Du kan låna mellan 10 000 – 25 000 kr under 2–5 år.
  • Lånets effektiva ränta ligger omkring 7 %.
  • När det gäller återbetalningen kan du antingen välja rak amortering (då summen du betalar minskar för varje månad) eller annuitet (då summan är likadan under hela löptiden).
  • För att kunna ta detta lån måste du ha ett bankkonto hos SEB och dessutom vara studentkund. Är du studentkund får du både ett Visa-bankkort, ett sparkonto samt tillgång till internetbanken.

Kreditkort för studenter

Kanske har du hört talas om Mecenat Mastercard någon gång? Det är det allra vanligaste betal- och kreditkortet för just studenter. Du ansöker helt enkelt om ett kreditutrymme på 5 000, 10 000 eller 15 000 kr som du inte får överstiga. I slutet av månaden kommer en faktura på de köp du gjort med ditt kort som du sedan antingen kan betala direkt eller, om du inte har råd att betala allt direkt, dela upp summan över några månaders tid.

För att få detta kreditkort måste du dock ha en inkomst (utöver ditt studiemedel) på minst 60 000 kr/år om du fortfarande bor hemma eller 125 000 kr/år om du har ett eget boende. Jobbar du lite extra vid sidan av dina studier eller under sommaren är det fullt möjligt att uppfylla dessa krav.

Att använda sig av ett kreditkort som student kan, ekonomiskt sett, faktiskt ha en del fördelar, som till exempel:

  • Eftersom alla köp du gör samlas på en månadsfaktura i slutet av månaden får du en god översikt över hur mycket du spenderar på olika saker. Att göra upp en budget och dra ner på onödiga kostnader är därför enklare.
  • Vetskapen om att allt du köper kommer samlas ihop i en klumpsumma kan vara mycket motiverande när det kommer till att försöka vara ekonomisk.

Smslåna som student

Jobbar du lite extra under sommaren eller på helger kan detta gott och väl räcka för att du ska vara en lämplig kandidat för ett smslån, trots att du är student. Skulle du inte ha någon inkomst vid sidan av är det inte heller helt omöjligt att du blir beviljad ett smslån, eftersom studiebidraget faktiskt anses vara en inkomst.